9 Şubat 2013 Cumartesi

İdmanocağı Voleybol Takımı

İdmanocağı Voleybol Takımı
Bundan 7 yıl önce kulüp başkanının bankada kendilerine sunulan istek üzerine kurulan idmanocağı, 6 aylık süre sonucunda takımı izlemeye giderek bugün ki idmanocağı voleybol takımının kurulması sağlanmış ve bu zamana kadar mücadele eden bir branş olarak tarihinde yer alan 2. lig B grubu lideri olan İdmanocağı voleybol takımı antrenörü  Nuri Hazaroğlu ile yaptığımız röportaj sizlerle;

-Röportajımıza öncelikle idmanocağı takımını tanıyarak başlasak, 1. Lig takımları dışında çok fazla net bilgilere sahip olunamıyor maalesef. Bu nedenle takım olarak bu kadar başarılı ve istikrarlı bir profil çizmenizdeki en büyük etken nedir? (takım olabilme olgusu vs gibi)

-İdman Ocağı başarılı bir grafik çizmenin en önemli unsuru; öncelikle kulübün iyi yönetilmesi. Hedeflerin ulaşılabilir ve gerçekçi konulması bu doğrultuda da planlı çalışılması. Takım olma olgusuna gelince, takım olabilmek için koyduğunuz hedeflere inanan ve bu nitelikte başarıya ve gelişime aç oyuncu portföyünü iyi oluşturabilir ve sporcu memnuniyetini sağlayabilirseniz takım olabilme adına en önemli adımı atmış olursunuz.


-Grubunuzda tek yenilgi ile lidersiniz bu konuda neler söylemek istersiniz? Karayolları ile şampiyonluk yarışında ciddi bir mücadele vermektesiniz, bu baskı sizi etkiliyor mu? Yani arkanızdan sizi takip eden bir takımın sizi geçebilecek olma ihtimali?

-Grubumuzda tek yenilgiyi şuan itibari ile 7. Haftada Pursaklar takımından aldık. Yenilgi çok önemli evet, yalnız yenilgi aldığınız zaman ne kaybedip ne kazandığınız daha önemlidir. Biz bu yenilgiden sadece puan kaybettik ama kazanımlarımız çok fazla takım olma olgusu içinde; beraber üzülmeyi, öz eleştiri yapabilmeyi, hiçbir zaman oynamadan kazanamayacağımızı ve takımın tekniksel olarak eksikliklerini çok net görme fırsatımız oldu. O nedenledir ki aslında kazandık. Yarında yenilebiliriz ancak şunu biliyoruz ki; bizi yenecek olan takım bizden çok çok iyi olmalı. Karayolları ya da diğer takımlar bizi çok ilgilendirmiyor biz takım olarak iyi oynamak ve öncelikli hedefimize play oflara katılmak istiyoruz. Şuan ki puanımız itibarı ile play ofları garantiledik. Asıl final grubuna kalabilmek için orada neler yapabileceğimiz önemli.

-İdman Ocağı Voleybol Takımının hedefleri neler? Amaç sadece bir üst lige mi çıkmak yoksa ligde kalıcı olup Trabzon’u deplasman mı yapmak?

-Voleybol takımımızın tek bir hedefi yok. Hedeflerini sıralamak gerekirse kısa-orta ve uzun vadeli olarak açıklamak gerekir.  Kısa vadeli özetlersek; yarışmacı bir takım yaratmak ve branşı tanıtıp ilgi toplamak. Orta vadeli; çıtayı her geçen gün yükseltmek, altyapıya ilginin artmasını sağlamak, tercih haline gelmek. Uzun vadede; en üst ligde temsil etmek, ekonomik olarak kendi potansiyelini yaratma, etiket değerini oluşturmak, ciddi planlı alt yapı ve ekonomi ile bölgede vitrin değerini oluşturmak ve bir diğeri futbol şehrinde salon kültürünü yerleştirip holiganizmden uzak iyi oynayanın alkışlandığı bir kültür oluşturmak.

-Lig oyuncularının transferleri sonucu olumsuz eleştirilere maruz kalması bu düşünceyi oluşturmakta yani insanların gözünde; 2. ve 3. Lig takımların güçsüz ya da kolay gruplar olarak görülmesinin nedeni sizce nedir?

-Aslında bu konu başlı başına tartışma konusu. Ben 2. Ve 3. Liglerin çok kolay olduğunu düşünmüyorum. Bugün 2.lik her iki grupta lig düzeyinde top oynuyor. En az 7-8 takım olduğunu düşünüyorum. Tam tersi henüz gelişimini tamamlamamış ve daha kötüsü çok yüksek rakamlardan bir çok oyuncunun 1. Lig de oynadığını düşünüyorum. 2. Ligde veya 3. Ligde oynamadan direk genç takımlarından (pav) takımlarından lige gidip oralarda yıllarca yedek kalan ya da antrenör oyuncusu olarak bekleyen çok oyuncu var. Son 5 yılın 2. Lig istatistliklerine bir bakın kaç oyuncu 2. Ligde çok başarı gösterip  lige sıçrama yapmış. Burada başka etken ve faktörler var. Oyuncunun huzur araması, oynama isteği, ekonomik durum veya kariyer planlaması bu çok yönlü tartışılabilecek bir konu.

-Size göre; 2. Lig takım ve maç sayısı yeterli mi? Bir üst lige çıkma aşamasında tecrübe açısından. Özellikle voleybol adına yeni bir oluşum içerisinde olan şehir takımları için?

-2. lig takım ve maç sayıları artması tabi ki kaliteyi arttırır. Ancak bunların oluşabilmesi için Türkiye’deki spor politikasının değişmesi ve adının konması gerek. Hitap ettiğiniz yağ gurubu çoğunlukla öğrenci, eğitim sistemi, spor yapmak ve sporcu yetiştirmek ne kadar zor ise bunu yapmakta o derece zor olsa gerek. O zamanda takım sayısını artırmak güzel olabilir. Ancak önemli olan o sağlıklı kulüplerin devamlılığını sağlamak ve teşvik etmek, lig statüsü tartışılmalı ya da değerlendirilmeli.

-Grubunuzdaki 2 takım maddi imkansızlık sonucu maçlara çıkmayarak lig bitmeden ihraç edildi. Bu konuda neler söylemek istersiniz. Sponsorsuz takım kurmanın özellikle diğer branşlara sahip kulüpler için külfet midir?

-Grubumuzda ligden çekilen iki takım için ve en önemlisi oyuncular için üzgünüm. İkisi de farklı nedenlerden dolayı ligden çekildi. Ancak şunu söylemek gerekir; aynı durumda olan fakat lige devam eden gruplarda bir çok takım var o yüzdendir ki, iyi yönetim planlama ve gerçekçi hedefler koymak, taahhütlerini yerine getiren güçlü, kurumsal, kişilere bağlı değil de kitlelere bağlı sağlıklı kulüp yapıları oluşturmak gerekir. Eğer bunları yerine getirebilirseniz sponsor zaten sizi bulacaktır. Etiket değeriniz sponsorunuzun da menfaatine olacaktır. Burada asıl olan sponsorunuzun parasını kendi paranız gibi harcayıp ekonominiz ile doğru hedef koymak.

-Voleybol takımlarının sponsor sorunu ve bu sorunun her geçen yıl artmasına karşılık geliştirilmesi açısından herhangi bir girişiminiz oldu mu ya da hedeflerinizi büyültmeniz için planlarınız arasında böyle bir görüşmeler var mı?

-İnsanlar daha doğrusu ticari kurumlar nereye paralarını yatıracaklarını ve bu paralar karşısında ne gibi kazanımlar elde edeceklerini zannedersem bizden daha iyi biliyorlar. Sadece bizim yapmamız gereken ürün kalitesini artırmak ve ürünü iyi pazarlamak çoğula yayılabilmek tabi ki öncelikli olarak ilinizin ekonomik gerçeklerini bilmek ve bu gerçekler doğrultusunda hareket etmek gerekir. Eğer hedefiniz ulusal bir hedef ise oraya giderken orada yarışırken neyi satacağınızı ve kimler ile yarışacağınızı doğru tespit etmeniz gerekir. Bu konuda çok ciddi çalışmalarımız devam ediyor tabi ki. Trabzon dinamikleri de meyvenin olgunlaşmasını beklediklerini biliyoruz. Biz de bu meyveyi bir ürün haline getirmek için uğraşıyoruz zaten.

-Altyapı takımlarınız ne durumda, oyuncu alamasak da sahada oynayacak tecrübeye sahip altyapı oyuncusu yetiştiriyoruz diyebilir misiniz?

-Başladığımız noktadan bu yana çok yol kat ettik.Altyapı ile ilgili çok ciddi bölgesel planlarımız var kısa vadedeki hedeflerimiz tuttu diyebiliriz. 100’e yakın altyapımız da çalışan çocuklarımız var. Artık arayan değil aranan olduk. Ancak Anadolu da piramiti ters kurmak zorundasınız. Önce bir A takımınız ve bu takımın yarışmacı olması gerekiyor ki tercih edilesiniz. Yine kısa vade de bir çok ilk öğretim okullarında takım olarak söyleşilere katılıp branşımızı anlatıp onları salonlara çağırıyoruz ama altyapı uzun vadede sonuç beklenen ve emek isteyen bir iştir. Bu anlamda bölgesel olarak planlarımız var. Unutulmamalı ki sadece sporcu değil altyapılarda çalışacak antrenör yetiştirmekte çok önemli.


-Trabzon halkı için voleybol’un önemi nedir? Başarılı olmanız bu şehre bu branşı sevdirmek için katkı sağladı mı? Size göre ilgi yeterli mi?

-Trabzon bir spor şehridir. Tarihini incelediğinizde olimpiyatlara sporcu göndermiş cumhuriyet öncesi spor müsabakalarının yapıldığı sosyal ve kültürel zenginliklere sahip olan bir şehirdir. Sporun her türlüsünü benimseyen ve yaşatmaya çalışan bu unsurları içinde barındıran bir şehiriz. Belli branşlar var ki bunlardan birisi de voleybol. Tarihsel süreç içinde bazen yatırım anlamında belli kesintilere uğramış ve bazı branşlar şehirde daha ön plana çıkmış. Bu kesintiye uğrayan branşların bilinmediği değil de yeterli ilgi ve alakanın gösterilmemesi ile orantılıdır. Biz bu yıl bazı farklı uygulamalar getirerek branşımızı tekrar eski günlerine geri getirmek için çalışıyoruz. En önemlisi İlimizde 2011 gençlik olimpiyatları için yapılmış bir çok tesis var. Buralara hareket kazandırmak adına bazı maçlarımızı ilçe salonlarında oynuyoruz ve inanın salonlar her defasında doluyor. Merkez salonumuzu da yaklaşık dolduruyoruz diyebilirim. Yerel 8 gazetemiz var haftanın 4 günü spor sayfalarında bir sayfayı işgal edebiliyorsak ilgi uyandırıyoruz kanısındayım.

-Başkan Sayın Mehmet Öz, bir yazısında; şehirde çok genç olduğunu ve bu gençlerin doğru yönlendirilemediğinden yakınmıştı. Siz herhangi bir girişimde bulundunuz mu bunun için yani gençlerin önceliği voleybol olması için turnuva gibi bir organizasyonunuz oldu mu sezon başlangıcında?

-Başkanımız bu anlamda tatminsiz. Biz ne kadar uğraşsak da o yinede tatmin olmaz. Her eve girmek istiyor. Deniz yıldızı hikayesi bu böyle düşünmesi bugün tüm branşlara bakacak olursak altyapılar da lisanslı 1500 civarında sporcu olmazdı. Bu sezon değil ama önceki sezonlarda bir çok etkinlik yaptık. Bir çok il takımını ilimizde misafir edip hem turnuva hem de ilimizin tanıtımı ile ilgili bir çok etkinlik yaptık. Örnek vermek gerekirse; geçen yıl Sarıyer belediyesi, Bursa büyükşehir, ve Tirebolu takımlarını misafir edip 3 günlük bir turnuva düzenledik.


-1. Ligin İstanbul ağırlıklı olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz özellikle doğuda voleybolun sınırlı olmasını ve bu konuda girişimlerin yok denecek kadar az olması konusunda? Sizinde imkansızlıklar içinde bu takımı en iyi noktaya getirme çabalarınız bu tabuyu yıkmak için yeterli mi?

-Aslında bu ülke ekonomisi ve nüfus oranı ile direkt orantılıdır. Ancak unutulmamalıdır ki kulüplerde onayan oyuncuların çoğu Anadoludan gelen çocuklardır. Yine diyebilirim ki, bu sorunuzda başlı başına tartışılacak ve ele alınması gereken bir konudur. Bana göre çok yanlıştır. Ancak realite böyle gösteriyor. Diğer branşlar farklımıdır acaba… Bakın İstanbul’a başkaldırmış bir Anadolu takımı Trabzon Spor var ve bu başkaldırışında çoğunluğu kendi yörenin yetiştirdiği oyuncular. Daha da ileri gidersek bugün Türkiye’nin hangi futbol takımında Trabzonlu bir futbolcu yok acaba 1.2.3. ligleri de katabiliriz. Neden diğer branşlarda da olmasın. Hedef ulaşılamayacak bir hedef değil yıllarca Samsun, Adana, Diyarbakır, Tokat, Bursa voleybolda söz sahibi oldular. Yetiştirdikleri oyuncuların haddi hesabı yok. Bu anlamda imkansızlık diye bir şey yoktur. İmkansızlıklarınızın ne olduğunu iyi tespit etmek ve iyi planlama ile her şey mümkündür. Olmayanı dilemek, ağlamak bizi bir yerlere taşımaz, olmayanı olağana nasıl dönüştürebiliriz diye düşünüp, geliştirip, hayal edip gerçekçi davranmamız gerekir.

-Federasyonun yenilenmesi ile alt liglerin imkanları, onlara olan yararları, zararları neler?

-Federasyonumuz çok yeni  bu konuda bir şey söylemek için erken. İzleyip göreceğiz ancak şunu söyleyebilirim; maç yayın anlaşmaları henüz yapılmadı bu bile bizim ürün kalitemiz açısından son derece olumsuz. Yine de konuşmak için erken. Bir diğer beklentimiz de 2. Lig takımlarının iddia kapsamı içine alınması ve ekonomik olarak takımlara biraz soluk aldırılması bence bu çok büyük bir icraat olurdu yapılabilirse. Diğer taraftan Erol bey ve yönetim çıtayı çok yükseltile. Yapmış oldukları Türk voleybolu açısından kimse tarafından inkar edilebileceğini sanmıyorum. Gerçi inkar edilse ne olur hepsi yerinde duruyor. Bu anlamda yeni federasyonun işinin zor olduğunu düşünüyorum. Ama bir gerçek var ki zor olanın başarılması ülke voleybolu açısından çokta olumlu olacağı kanısındayım.
Not: Anadolu’da voleybol; voleybol kulüpleri, hakemleri, antrenörleri gelişimi ve Federasyonumuzdan beklentiler adı altında önümüzdeki aylar içerisinde bir çalıştay düzenlemek için çalışmalarımız var. Bunun ile ilgili belki daha ileriki tarihler de basın ve medya konusu içinde de istişare yapabiliriz. Bu çalıştay gerçekleşirse beklentiler daha net ortaya çıkarsa Federasyonumuzun Anadolu ile ilgili çalışmaları konusunda belki fikir vermiş olabiliriz kanısındayım.

-Genel olarak belirtmek, söylemek istediğiniz bir şey var mı?

-Söylenecek çok şey var. Sıralamak ile bitmez teşekkür ederim…

-Son olarak voleyblok hakkında neler söylemek istersiniz?

-Şunu vurgulamak isterim bu kadar İstanbul-İzmir-Ankara takımı ve özellikle lig takımı varken bizi bir Anadolu takımını dikkate almanız, merak etmeniz bizim için sevindirici. Demek ki Anadolu’da neler oluyor diyen birileri var. Teşekkür ederim.

Ve bir diğer önemli nokta;
Trabzon da, Trabzonspor dışında bir branşı ve takımı insanlara sevdirmenin zorluğundan yakınan Başkan Mehmet Öz'e göre İdmanocağı Kulübü hedef politikası olarak;
“Kurulduğumuz günden bu yana amacımız  sadece teknik olarak başarılı sporcular yetiştirmek değil aynı zamanda hayatın zorluklarına  karşı güçlü duruş sergileyen bireyler yetiştirmek olmuştur. Sporda, Zihinsel ve fiziksel bütünlüğü sağlamak önemlidir. Saha içinde ve dışında her zaman aynı duruşu sergileyebilen disiplinli ve güçlü sporcular yetiştirmek bizim için önemlidir. Sporcularımızın her birine verdiğimiz değerle motivasyonlarını artırmaya ve kendi değerlerinin farkında olmalarını amaçladık.  Verdiğimiz destekle enerjisi yüksek, yaptığı işten  keyif alan, başarılı, disiplinli, azimli çalışkan ve hedefleri doğrultusunda kendilerine güvenen  gençler yetiştirmek oldu. Biz bu yolda yılmadan yorulmadan keyifle ilerlemeye devam edeceğiz. İdmanocaklı, dün başarılı idi, bugünde başarılıdır yarın daha başarılı olacaktır.”  

Diyerek kulüp olarak bu branşa ve spora olan bakış açılarını ve beklentilerini bizimle paylaştılar.

Bizde;
Röportaj isteğimizi kabul eden, Başkan Mehmet Öz ve sorularımızı samimi bir şekilde cevaplayan ve hakkımızda böyle güzel bir eleştiride bulunan Antrenör Nuri Hazaroğlu’na ve Bloğumuz adına röportajı yapan, Aydın Bayburt arkadaşımıza teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder