18 Nisan 2016 Pazartesi

Erkeklerin Dünyasında Kadın Olmak: Gül İLTER

9 Eylül Üniversitesi BESYO bölümünü bitirdikten sonra Köln Spor Akademisinde Spor Sosyolojisi ve Voleybol üzerine master yapan Gül İLTER 10 yıl boyunca yardımcı antrenörlükten baş antrenörlüğe kadar bir çok kademede görev yaptığı Salihli Belediyesi'nden olaylı ayrılmasıyla son zamanlarda gündeme gelse de Tarihin de ilk kez 1. Lige Yükselen bir takımın başında görev yapan bir antrenörü özel yapan ülkemizde 1. ve 2. Ligde mücadele eden onca takımın içerisinde tek "KADIN" antrenör olmasıydı...



Sevgili Gül İLTER'e ülkemizde ki voleybolun durumu başta olmak üzere gündemde olan konularla ilgili sorular yönelttik.



 Klişe olacak ancak voleybolu seçme nedeninizi kısaca anlatır mısınız?

-Voleyboldan önce jimnastik ile başladım hatta Türkiye derecelerim var. Daha sonra voleybol oynamaya başladım. Voleybolu çok seviyorum benim hayatımın en önemli bölümlerinden biri oldu.


Salihli Belediyesi ile yollarınız ayrıldıktan sonra TSYD Ege Şubesince "Yılın Antrenörü" ve Salihli Rotary Kulübünce de "Meslek Ödül" lerini aldınız. Dikkati çekip ödüllendirilen başarınız hakkında neler söylersiniz?


-Öncelikle bu ödüllere beni layık gören herkese teşekkür ederim. Bu başarıların hepsi ekip işiydi. Öyle ki Teknik kadrodan Yöneticisine ve taraftarına kadar herkesin emeği var. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.



Ülkemizde voleybolda altyapıya önem verildiğini düşünüyor musunuz?

-Altyapıya önem verilmiyor dersem emeği geçen insanların ve bu işe hizmet edenlerin hakkını yemiş olurum. Onların emeklerine sağlık. Fakat yeterince verilmiyor diyebilirim umarım altyapıya daha çok önem verilir çünkü taşıma şu ile değirmen dönmez.

Bunun için de özellikle kulüplerin bu yönde gerekli kuruluşlarca sponsor Federasyon vb. desteklenmesi gerekmektedir. Gençlerin bıkmadan usanmadan hırsla çalışması lazım. Ailenin ve kulüplerinde desteği önemli tabii ki. Ve bir bayan antrenör olarak dileğim daha çok bayanların bu kulvarda bulunmaları ve onların voleybolun her kademesinde daha çok bulunmalarını sağlanması ve desteklenmesi.


Voleybolda Türk oyuncuların çoğunluğunda olan ezbere oyun oynamanın nedenleri sizce nedir ve bu nasıl giderilir?


-Kesinlikle iyi antrenörler eşliğinde iyi eğitim verilmesi gerekir. Eğitim herşeyden önce gelir ve tabii ki bıkmadan usanmadan sistemli çalışmak bu işi özünde olması gerekendir.


Geçen sezonun ardından Milli Takımdan Universiade Oyunları için davet aldığınızı ifade etmiştiniz ancak daha sonra görev almadınız neden?

-İşlerimin yoğunluğundan kamplara çok fazla katılamadım. Biliyorsunuz Türkiye 1.ligi ağır bir lig.


Milli Takımdan bahsetmişken geçen sene hedef turnuvalarımız olan Avrupa Şampiyonası Olimpiyat elemelerinde elde edilen sonuçlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Daha iyi sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum.


Kadın voleybol milli takımlarının erkek voleybol milli takımlarından daha başarılı olmasını neye bağlıyorsunuz?

-Bayanlar da Güzel bir jenerasyon yakalandı ve sistemli çalışma ile olduğunu düşünüyorum.


Ülkemizde kadın takımlarının aldığı başarı (A takım ve genç yıldızlar vs.) ile voleybol her geçen yıl üzerine biraz daha koyarak yükselmeye devam ediyor. Bu başarıyı en çok hangi etkenlerden olabilir?

-Bayan voleybolunda güzel bir yere geldik. Kulüplerin yaptığı yatırımlar ve başarılar buna iyi bir etken iyi bir profil oluşturuyor. Federasyonunda bunları desteklemesiyle başarı geliyor.


Avrupa'da kulüpler bazında son 7-8 yıldır her yıl zirveye oynayan kulüplerimizin başarısının ülkemiz voleyboluna yansıması yeterli mi?


-Tabii ki güzel başarılar elde ediliyor bunlar küçümsenemez fakat altyapıya önem verip daha fazla Türk oyuncu yetiştirmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye de oynayan yabancı sayısına bakın birde yurtdışında kaç tane oyuncumuz var ona bakın.


Duyarlılığınıza için teşekkür ediyorum.

Röportaj: Voleyblok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder