3 Mayıs 2012 Perşembe

Sevgili ve ilgili Federasyon;


Sevgili ve ilgili Federasyon;

Başlıktan da anlaşılacağı gibi çok sevgili ve ilgili federasyonumuz bakalım görev süresince neler yapmış. Bir geçmiş değerlendirmesi yapalım. Hani hep deniliyor yaa çok çalıştılar bu günlere getirdiler. Bende neler yapıldığını ve ne gibi katkısı olduğunu kısaca özetleyeceğim.
Ülkemizde voleybol gelişti ve sayısız Avrupa başarılarına imza attık. Kimin sayesinde oldu bu başarı? Başarının sırlarında gözler Federasyonu aramasın neden mi;

"Hiçbir şey göründüğü gibi değil..."

Son yıllarda ülkemizde voleybol gelişiyor ekol olma yolunda ilerliyoruz derken beklenmedik olaylar gelişiyor… Kapanan, küçülen, şube kapatan kulüpler bir bir artıyor üstüne birde birleşen takımlar oluyor.

Voleybol faaliyetleri devam ederken aslında hiçbir şeyin görüldüğü gibi olmadığının bilincinde olmalıyız;

Mesela biliyor musunuz? ;

*Ankara sporcularının Milli takım kadrosu dışında kalma nedenlerini bilen var mı…?
*Şampiyona maçları gece yarısı banttan yayınlandığında seyirciler dışında yöneticilerin çabaladığını, çözüm yolu bulmaya çalıştığını gören, duyan, bilen var mı…?
*Erkek Milli takımı neredeyse 0 puanlık duruma düşecek buna rağmen hala görmezden gelinme nedenini bilen var mı ya da neden bu takımında pilot takımı olmadığını bilen var mı…?
*Aroma Bayanlar Voleybol liginin sponsorluk ismi dışında diğer faaliyetleri olduğunu duyan, gören var mı…?
*2. ve 3. lig takımlarının, play off etaplarında kulüplerin harcadıkları masrafların aldıkları ödüllerin 3 katı olduğunu biliyor muydunuz?
*Genç oyuncuların takımları kapandıktan sonra karga tulumba bir kulübe, torpillilerinde büyük kulüplere yerleştirildiğini biliyor muydunuz?
*Bir Okul müdürünün takımına inanıp güvendiği için harcamalarını kendi kredi kartı ile yaptığını ve sağlanan bu imkan sonucu şampiyon olduklarını biliyor muydunuz?
*İlkokullar ve Ortaokullar arasında yapılan voleybol müsabakalarında başarı gösteren oyuncular ne durumda? Sadece okul takımında mı yoksa belirli bir kulübe bağlı mı bu çocuklar?
*Küçük bir kızın, maç anında 1 seti tek başına servis sayısı atarak aldığını biliyor muydunuz?

Federasyonun görevi sponsor bulmak değilse o zaman sponsorları özendirecek bu da çeşitli yollardan olacak. Peki bu durum ile ilgili bilgisi olan var mı?

*Okullara top ve file gönderme kampanyası, doğunun sınırlarına girememiş. Ayrıca farklı şehirlerde turnuvalar düzenleyerek voleybolu gençlere, ailelere tanıtması gerekiyor. Bu da İstanbul etrafında dolanarak değil Doğu-Batı-Güney demeden şehir şehir tanıtarak oluyor. 

Bunları yazma nedenim ülke olarak voleybol adına iyi şeyler yapılırken bunların göz göre baltalanıyor olmasına daha fazla sessiz kalamayacak oluşum. Evet şuan her şey yolunda gibi görünse de aslında hiçbir şey yolunda değil. 

Takım kapatma politikası full time devam ediyor. Bu sezon sadece bu sezon 30’a yakın takım ligden çekilmiş, kapanmış bu ciddi rakam karşısında neden kimse sesini çıkarmıyor? Acaba kimsenin bu vahşetten haberi yok mu?

Neden kimse iki kelime edemiyor, nerede kaldı yorum yapmak için voleybol camiasından olmak zorunlu diyenler?

Peki hiç kimsenin umurunda değil mi bu oyuncular, belki bu kulüp sayesinde para kazanıyordur, evine bakıyordur. Bazıları için eğlence, popüler olma yolu olsa da bu sporu meslek edinmiş sporculara yapılan haksızlık olmaz mı?

Sadece bukadarı ile sınırlı değil;

-İstanbul takımları dışında kalmak demek; antrenman yapacak salon bulamadığın için evinin bahçesinde  antrenman yapmak, deplasman maçlarına gidecek bilet parası olmadığı için ligden düşürülmek demek.

-Türkiye de yabancı antrenör olmak demek; 4 yıl hiçbir şey yapmadığı yetmemiş gibi gizlice kendine takım bulma planları yapmasına emekleri için teşekkür etmek demek.

-Türkiye de Türk antrenör olmak demek yabancıların döküntülerini toplayıp, iyi sonuçlar elde ettiği için voleyboldan sepetlenmek demek.

-Türkiye de voleybol takımı açmak kolay olduğu gibi kapatmakta bir o kadar kolay demek.

-Türkiye de voleybol seyircisi olmak demek, iki bilgi almak için saatlerce nette dolaşmak demek. Maç yayını izlemek için evine paralı makinalar almak demek. Büyük takımların maçlarında bilet fiyatına 5 katı vermek demek.

-Türkiye de Voleybol branşında yedekte beklemek demek, İstanbul sevdası uğruna 2. sınıf yabancının suyunu, topunu, montunu taşımak demek.

-Türkiye de yazar, yorumcu olmak demek yönetimi, arkadaşlarını, dostlarını, ailelerini pohpohlayıp gerçeklere sırtını dönmek demek.


Oysaki yönetmelik ne diyor?

FEDERASYONLAR YÖNETMELİĞİ
Federasyonların Görevleri
Madde 9- Federasyonlarının görevleri şunlardır.
2) Yurt dışındaki ve yurt içindeki sportif gelişmeleri izlemek, karşılıklı ilişki, yarışma, çalışma ve diğer faaliyetleri programlayıp bunların uygulamalarını kontrol etmek,
4) Ülke içinde müsabakalar düzenlemek, ülke içinde düzenlenen tüm müsabakaların devamlılığını sağlamak, hakem, temsilci ve gözlemci atamasını yapmak,
14) Spor dalları ile ilgili arşiv ve istatistiki çalışmalar yapmak, eğitici film, slayt ve broşür hazırlanarak, bu konuda Spor Eğitimi Dairesi, basın ve televizyon kuruluşlarıyla işbirliği yapmak,

Genel Sekreterin Görev Yetki ve Sorumluluğu
Madde 12- Genel sekreterin görev , yetki ve sorumluluğu şunlardır;
f) Ulusal ve uluslararası müsabakalarda her türlü güvenlik ve sağlık tedbirlerini almak, organizasyonun uluslararası koşullar içerisinde yapılmasını sağlamak,

Federasyon Kurullarının Görevleri
Madde 13-
Federasyon kurullarının görevleri şunlardır:
7- Spor dallarının gelişmesi için gerekli planlamayı yapmak, bu konuda alınacak tedbirleri tespit ederek Makam 'a sunmak,
9- Başarılı sporcular tespit ederek bu sporcuların yetiştirilmesi için gerekli tedbirleri almak,

B) Yan Kurulların Görevleri:
2)
 Milli takıma çağrılabilecek sporcuları belirleyecek bu konuda federasyon Yönetim Kuruluna görüş bildirmek,
3) Milli takıma antrenör yapabilecekler hakkında Yönetim Kuruluna teknik öneride bulunmak,

Şimdi biz bunların hepsini yapıyor muyuz hayır, o zaman bizim yönetmeliğimiz doğru denetlenmiyor ve yapılmıyor. Federasyonun yasal tüzükte yer aldığı görevi gereği 14. madde ne diyor basın ile işbirliği yapın diyor. Yurtdışını takip edin ve yarışma düzenleyin kontrol edin diyor ee sonuç?  Organizasyonları uluslar arası koşullarda güvenli açıdan yapın diyor.

Gidip biz güvenliği sağlayamayız bırakın bu maçı iptal edin yenildik sayılalım diyip, daha sonra siyasetle sporu karıştırmayın diyip kendi verdiği karar ile çelişkide kalan bir federasyonumuz varken tüzüğün ne dediğinin bir önemi kalıyor mu artık... En önemlisi Milli takımımıza antrenör önerisinde bulunacak bir yan kurulumuz bile yokmuş demek ki! Kural gereği bildirmesi gerekiyor. 4 yıldır başarı yerine başarısızlık alıyoruz ve yan kurulumuz devreye girmiyor sebep? Yani uzun lafın kısası yasal belgelerle bile incelendiği durumda bile işimizi tam yapan bir yetkili gurubumuz yok görünüyor.

Diğer bir hususta;

Yabancı sınırlaması adı altında  2+1 kuralı getirildi nedeni de Milli takım için oyuncular oynayıp kendilerini daha iyi hazırlasın. Yedekte beklemesin vs. Milli takım kadrosu adil mi seçiliyor söyler misiniz? Yarım sezon takımı olmayan bir oyuncuyu Milli takım as pasörü yapan (bu branşın en önemli mevkisi) bir federasyonumuz varken bu yabancı sınırlaması için, kural nedeni Milli takım diye belirtildiğinde ne kadar inandırıcı olabilir ki? Ayrıca voleybola yıllarını harcayıp sayısız oyuncu yetiştirmiş kulüpleri Milli takımın pilot takımı yapmak yerine yeni yeni var olan bir takımı pilot takım yapma amacı neydi acaba, asıl ilginç olan gelen baskı ve tepkilerden çekinen yönetim bu kararı dondurdu. Normal olarak evdeki hesap çarşıya uymadı…

Voleybol seyircisi veli nimetse o zaman;

Federasyon her zaman ülke takımlarının haklarına sahip çıkmak ile görevlidir aynı zamanda voleybol seyircisine hizmet etmek için çalışmalı. Zira voleybol maç bilet fiyatlarını takımlara göre ayarlayıp kazanç elde etmek istediği bizleri kazanç kapısı olarak görüyorsa o zaman hizmeti doğru şekilde ve doğru zamanda yapacak.

Bayan Milli takımımızdan daha çok özenip bütün imkanları Erkek Milli takımına sınırsız kullanan Federasyonumuz neden acaba bu sıfır başarıya aaa pardon İtalya’yı asırlar sonra yendiği Erkek Milli takımımızın bu başarısızlığı hakkında bir açıklama yapmıyor. Hep bayanların başarılarında oyunculardan önce boy gösteriyor, başarıyı sahipleniyor?

Yıldız Milli başarısını sahiplenen Federasyon bu oyuncuların Tvf lisesinde okuduğunu ve oranın oyuncuları olduğunu açıkladı acaba kaç tanesi federasyonun lisesinde öğrenciydi ya da takımındaydı? Şehir şehir oyuncu topladık deme cesaretini neden gösteremedi?

Başarıya her zaman saygımız var ve destek oluyor deniliyordu söyler misiniz Diyarbakır Dicle 7 oyuncu ile 1. Lige çıktı hani nerde plaket? Hem de düştüğü sene 1. Lige çıktı tebrik vs bile söz konusu olmadı neden çnk İstanbul takımı değildi… Hem de antrenman yapacak salon bulamadığı için evin bahçesinde antrenman yapmak zorunda kaldılar. Çok eski dönemlerden bahsetmiyoruz 2010’lu yıllardan bahsediyoruz(!)

Hizmet ediyoruz, salon yapıyoruz deniliyor yapılsın ama;

Grand maçları cepte diyip 2. bir B planı hazırlamayan yetkili hangi ülkede görülmüş. Alessandro Chiappini ile neden 4 yıl kaybedildi. Alınan başarıların daha çok gerilediğini görüyorsunuz neden hemen hoca arayışına girilmedi... Takım emanet edilen hoca istifa dilekçesini hazırlamakla kalmıyor birde kendine takım ayarlıyor. Bu bir tesadüf mü? Yoksa hoca ermiş mi kötü sonuç alınacağını görüyor ve hemen kendine bir takım mı ayarlıyor? Neden kızların en verimli dönemi göz göre göre heba edildi. 4 Yıl A Bayan Voleybol Takımı için şu yapıldı denilsin, ne yaptık ben bilmiyorum. Yazın kızları toplayın 3 ay 5 ay antrenman kampı hop haydee oyuncular takımdan fişlensin 3. olamadık ama 5. olduk buda iyi demekle yetinen bir yönetim ve hocaya sahip olduk. Milli maç kadrosunu öğrenmek için saatlerimizi harcadığımız Avrupa Şampiyonası maçları ne çabuk unutuldu? Maç sonuçlarını öğrenmek için on saat beklediğimiz…

Voleybol gelişmiş ne açıdan gelişmiş?

Bu gelişime katkısı nedir acaba? Sürekli tesis yapılıyor vs deniliyor söyler misiniz; O tesiste oynayacak oyuncu olacak ve oynayan oyuncuları yayınlayacak bir kanal olacak ve o yayınlanan maçın haberlerinin yer alacağı bir site olacak. Şuan bunların hangisi net bir şekilde mevcut söyler misiniz? Yıllardır aynı sorunlar ve aynı çözümsüzlükler ortadayken insanların düşüncelerini dile getirmesi neden başkalarını bu kadar rahatsız ediyor?

Mesela örtbas edilen sorunlar;

-Alessandro Chiappini’yi bu kadar başarısızlığa rağmen vazgeçilmez yapan neydi?
-En önemli oyuncularımız neden Milli takımdan fişlendi ve buna neden sessiz kalındı?
-Neden Bayan Milli takımına karşı bu kadar ilgisiz davranılıyor? Bakmayın şimdi reklam vs yapıldığına daha birkaç yıl öncesinde bırakın reklam çekmeyi hazırlık maçı bile ayarlamaktan aciz durumdaydık…
-Bu kadar paramız varken (tesislere harcanacak kadar) neden kızlarımıza yani milli takımımıza en iyi imkan sağlanmıyor?
-Dünyanın özellikle Bayan voleybolda birkaç yıldır ciddi anlamda gözü üzerimizdeyken neden bir yaptırım uygulanmıyor. (yapılan voleybol programlarına destek olmak ve yayın hakları ile ilgili yaptırımlar) Şifreli kanaldan kaç insan izleyebiliyor maçları?
-Neden ülkemizde bu kadar yıldız varken bu imkanı kullanıp şahane bir senaryo ile voleybol reklamı çekilmiyor?

Uzun lafın kısası;

Filenin sultanları adım adım tarihi başarıya imza atacak ve bunda tek pay; kızlarımızın sonuna kadar emekleri ve formalarındaki terden başka kimsenin payı yok. Onlar Türkiye adına alınabilecek en büyük başarıları aldılar ve almaya da devam ediyorlar. Bunda kendilerine pay çıkarmak yerine buna katkıda bulunacak bir Federasyon yönetimine ihtiyaç var.

Yazımda sınırı aştığımı düşünenler olabilir saygı duyuyorum ancak; sürekli harika, süper tesis, on numara diye sahte tebrikler sunamam kusura bakmayın. Tesisler zaten yapılması gerekiyor kimse cebinden verip, hayrına yapmıyor, bakın tesis yapılmış ve milli maç zamanı dolumuydu sonuna kadar? Önemli olan salon yapmak değil yukarda da belirttiğim gibi salonda oynayacak takım, oyuncu gerekiyor… O yüzden sırf yapmak için yapılmasın, amacına uygun ve doğru şekilde yapılsın.

Neden maç zamanı bunu yazmış bu diyenler olabilir, neden mi çok basit nedeni,
şimdiden olacakları görebiliyorum; kızlarımız olimpiyat biletini alacak ve hemen federasyon başkanımız, ekran ekran, gazete gazete çıkıp emeğimin karşılığı sonucu aldık bu başarıyı diyecek işte bu yüzden yazdım…

Soralım bakalım 4 yıl neden heba edildi o 4 yılda emek yoktu ne vardı?

a)torpil
b)ayrımcılık
c)bencillik
d)hepsi

cevabı size bırakıyorum…

Türkiye voleybolu; kolay oyuncu kazanmıyor. Tam da voleybola oyuncu kazandırdığımız şu yıllarda birilerinin bencilce yaptırım uyguladığı voleybol sporunda zaman kaybetmeyelim…

Not: Sonuna kadar okuma sabrını gösteren herkese şimdiden teşekkür ederim.

SAYGI ve sevgilerimle
Ayşegül KAYA
:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder